|
Dějiny mladoboleslavské
mlékárny
jsou téměř tak dlouhé jako historie
mlékárenství v Českých
zemích. Její počátky sahají
až do roku 1887, kdy jako první ve
zdejším kraji začal se
zpracováním mléka a výrobou
mléčných výrobků pan Josef
Wágner z Kbelu . Ve
své činnosti úspěšný p.
Wágner přenesl v roce 1901 výrobu do nově
zakoupených objektů v Čejetičkách. Po 1.
světové válce, v roce 1923, došlo k
založení Rolnické a družstevní
mlékárny v Čejetičkách, kdy od pana
Wágnera mlékárnu odkoupili
místní rolníci.
Mlékařské družstvo úspěšně
provádělo nákup mléka a
zásobování kvalitními
výrobky až do roku 1952. V tomto období patřila
mlékárna k největším
družstevním mlékárnám v
republice, úspěšně prošla
hospodářskou krizí v roce 1934,
přestála i období okupace a
válečných let II. světové
války.
|
Znárodnění přineslo v roce 1954
ukončení samostatnosti mlékárny a
její začlenění do větších
celků. Nejprve to byly Pražské
mlékárenské závody,
následovalo dlouhé období existence
jako jeden ze závodu koncernového podniku Laktos
Praha, kdy mlékárna vyráběla a
expedovala zboží do předem určeného
obchodního rajonu v sortimentu striktně
stanoveném. |
 |
Rozpad velkých celků v roce 1990 přinesl
Mlékárně Čejetičky samostatnost. Nejprve jako
státnímu podniku, pak privatizací v
roce 1993 společnosti s ručením omezeným.
Od 16. 3. 1994 do ledna 2007 měla mlékárna
jediného vlastníka pana Slavoje Marka.
V lednu 2007 byl uskutečněn prodej firmy. Novým
vlastníkem se stala firma
Trade AG,a.s.
Mlékárna Čejetičky, spol. s r.o. představuje v
současné době na trhu s mléčnými
výrobky typického výrobce
kvalitních čerstvých
mléčných výrobků konzumního
charakteru tzn. konzumních mlék 1,5 % a 3,5 %, smetany 12
%, smetany ke šlehání 33 %, kysaných
tekutých mléčných výrobků, jemného
tvarohu,
másla a čerstvého másla.
Prodej a distribuce výrobků jsou realizovány společností ALIMPEX FOOD a.s. Strategická
poloha závodu na významných
dopravních tepnách a blízkost
centrálních skladů je velkou devizou
efektivní logistiky mlékárny.
Kromě klasických malo a velkoobchodů, kam směřují
výrobky určené konečnému spotřebiteli,
jsou dalšími neméně
významnými obchodními partnery
zařízení stravovacích služeb a
jiné potravinářské provozy. Velkou
předností pro tyto partnery jsou nejen specifická
technologie výroby jemného tvarohu a jeho
bezkonkurenční senzorické vlastnosti pro
pekárenství, ale i technologické
možnosti mlékárny vyrábět
výrobky ve velkoobjemovém balení.
|
|